היכולת שלנו לתקשר, לקבל מידע בכל עת ולנהל את חיינו דרך הסמארטפון הופכת למהותית יותר ויותר בשגרת החיים שלנו. אנו פורשים את היריעה הרחבה שבין הקצה הטוב לקצה הרע של השימוש בטלפון החכם ומה כדאי לזכור כאשר אנו גולשים בו להנאתנו.
שנת 79. אני ילד קטן, נוסעים לשארם א שייח ברנו ישנה ועמוסה. הרכב לא משהו, הכבישים לא משהו, וחם כמה שחם. הכל הבאנו מהבית. אין חנויות נוחות להתרעננות.
היה פנצ’ר בדרך ועצרנו לתקן, לבד. אין מוסך בדרך. אין את מי להזעיק, אין גם איך; הטלפון הסלולארי היה אז בחיתולים. ממשיכים דרומה.
ככה היו הטיולים של פעם. כאלה פשוטים, מנותקים, לא הכי נוחים, ועם הרבה סכנות ותקלות בדרך, הרבה יותר מאשר בימינו. זה מה שהיה, וזה היה בסדר גמור. נסענו בכיף והיינו מאושרים. נסענו כדי להתנתק, וזה גם מה שקבלנו; לא היה אז טלפון נייד שיחבר אותנו ויציל את המצב, אך גם לא דאגנו ופחדנו כמו היום.
כשאני נזכר בזה אני חושב שהיום, לא הייתי מעז לנסוע ככה לנסיעה כזו. היום לא נוסעים בלי טלפון חכם. במקומות אחרים בעולם אנשים לא מעזים לנסוע ללא טלפון לוויני. למעשה, בעודי כותב את השורות האלה, אני מניח שאת/ה קורא/ת אותן תוך גלילה בטלפון החכם שלך.
פעם חופשה הייתה התנתקות מהעולם. לא היה אפשר אחרת; המרחק הגיאוגרפי כפה מרחק מהכל. היום כשאתה בחופשה, אתה בקשר עם הבנק כשאתה מול הבריכה, קונה מניות תחת עץ קוקוס בתאילנד ומסדר פוליסת ביטוח בעיצומו של חופשת סקי בגיאורגיה. בעודך נוסע ליעד מסוים אתה מקבל מידע שוטף על מזג האויר שם, מפות, אתרים מומלצים, כמות האנשים והתרעות ביטחוניות. סביר להניח ש99.9% מאנשים שנוסעים לחופשה לא יזוזו בלי וויז או אפליקציית ניווט אחרת.
פעמים רבות אני מתגעגע לפשטות הזו שהייתה אז. דברים היו יותר פשוטים ולא מסובכים; החופשה היתה חופשה, בעבודה היית בעבודה, וכשחזרת הביתה יכולת להנות מהשקט שלך.
היתה לנו שליטה האם וכמה להיות חשופים לאנשים, לארגונים, למידע ולפרסומות. הסביבה לא הכריחה אותנו להיות כל הזמן בקשר איתה; הטלפון היה מכשיר שהשתמשו בו לשיחות בשעת הצורך, אנשים לא התפרצו לחיינו בשיחות, בהודעות וברשתות כפי שקורה היום. לא נדחפנו לפתוח פרופילים ברשתות החברתיות כדי שנשאר על המפה, לא הוכרחנו להיות זמינים לשיחות (אחרת ניתפס כמנותקים) ולא נדרשנו להיות מעודכנים אונליין ולענות להודעות שנשלחות אלינו בקצב מעורר חלחלה.
אבל מה שהיה פעם מובן מאליו, היום כבר בגדר מותרות. אין את הפריווילגיה שלא להחזיק טלפון חכם; בעולמנו המתקדם, הסביבה החברתית והעסקית מתאימה את עצמה לאנשים המשתמשים בטלפון חכם ומי שלא מחזיק טלפון חכם הופך ללא רלוונטי. קשה לו ליצור קשר עם הסביבה כפי שמצופה ממנו, קשה לסביבה ליצור איתו קשר, ומי שלא נמצא על המפה, פשוט לא קיים.
נכון. יהיו שיגידו שדברים היו גם הרבה יותר מסובכים. היה הרבה יותר מסורבל להעביר כסף מחשבון בנק, לרכוש בגדים, לשלם קנס, לברר כתובת של מישהו או לקבוע תור לרופא. פעולות פשוטות יחסית היו כרוכות בסרבול נוראי יחסית להיום. דברים שבעבר דרשו זמן ולוגיסטיקה הפכו לקלים ומהירים לביצוע בעזרת הטלפון החכם, עד שהגענו למצב שניתן לבצע כמעט כל פעילות מהטלפון החכם; העברת כספים והפקדת שיקים באפליקציה, סרטים, למידה, מוזיקה, צילום, ניווט וניטור הליכה ושינה. ברגעים המעטים בהם לא משתמשים באפליקציית הודעות או ברשתות החברתיות אפשר גם לדבר בטלפון.
ובכל זאת. אני תוהה אם בנוסף לכל הדברים הטובים שהביא הטלפון החכם לחיינו, הוא הביא גם דברים פחות חיוביים. השימוש במכשיר הזה, במידע שיש בו ובאופציות העזרה והחילוץ שהוא מאפשר לנו, מביא לנו הקלה גדולה ופותר לנו הרבה דברים בקלות יחסית, אבל מצד שני נושא בחובו גם הרבה בעיות. זה הופך את החיים לפשוטים יותר מצד אחד, אך מצד שני זה מחייב אותנו לחיות בקצב אחר.
אז זה טוב או רע או טוב וגם רע?
סביר להניח שגם וגם. במאמר הזה נדבר על המינוסים והפלוסים של הדבר הזה.
היתרונות והחסרונות בטלפון החכם

חלק ג’ בסדרה: ההיבט החברתי
- גישה מהירה לאנשים
אחת הברכות (או הקללות, תלוי איך מסתכלים על זה) של הטלפון החכם זו הפשטות המדהימה ביכולת שלנו ליצור קשר עם אנשים או לשמור על קשר עם היקרים לנו.
אם בעבר חיפשנו בנרות אחר מספר טלפון של מישהו, או יכולנו להתאכזב מהצליל “תפוס” ששמענו, או שישבנו במועדון בתקווה למצוא איזה בן/בת זוג, הרי שהיום נדיר שזוטות כאלה מעכבות אותנו מלהשיג מישהו או להכיר מישהם.
הטלפון החכם שינה את הרגלי הקשרים וההיכרויות שלנו לבלי הכר, עד כי הכל נהיה הרבה יותר פשוט; היום תקשורת עם אנשים זה דבר של מה בכך. במקום להתקשר לאמא אני שולח לה ווטסאפ, במקום לתאם עם כל אחד מהחברים לאיזו מסיבה או טיול אני פותח קבוצה בווטסאפ. אני יכול להכיר בת זוג פוטנציאלית דרך אפליקציית היכרות, ואם בכל זאת הצלחתי למצוא אחת כזו בבר, אני אתחזק איתה את הקשר בשיחות ובהודעות.
בנוסף, מידע ומספרי טלפון על אנשים אפשר למצוא בקלות. אפליקציות שונות, במיוחד אלה של הרשתות החברתיות, מקלות עלינו ליצור קשר עם אנשים, הרבה מאוד אנשים, שבעבר לא היינו חולמים להגיע אליהם. אני יכול להגיע לאנשים שאני מכיר, אני יכול בשניות להגיע לאנשים שאני לא מכיר אבל הם יוכלו לעזור לי.
אני יכול למצוא בעלי מקצוע ולבחור באלה המומלצים דוקא ואם צריך משהו אני מפרסם איזה פוסט בפייסבוק. אני אפילו יכול לכתוב ישירות לנשיא ארצות הברית או ל ELON MUSK בטוויטר (בספק אם הוא יענה .. אבל שווה לנסות).
והקללה? הו, כן, בהחלט קיימת. לא תמיד בעלי המקצוע, בני זוג פוטנציאליים או סתם אנשים שאנו יוצרים עימם קשר במטרה להרחיב את המעגל החברתי שלנו הם בעלי כוונות טהורות..
לעיתים אנו עלולים להגיע לטיפוסים שליליים שכל מטרתם היא לנצל אותנו, והם עושים זאת באמצעות פיתוי, העמדת פנים, שקרים ורמייה. רבות שמענו על מקרים של היכרויות שהחלו דרך אפליקציית היכרויות או רשת חברתית והסתיימו בניצול כספי, ניצול מיני, ריגול ואף דברים גרועים מכך.
- הידרדרות במערכות יחסים
קל מאוד להגיע לאנשים באמצעות הטלפון החכם, אך לא בטוח שבאותה מידה זה מאפשר לנו לשמור על הקשרים שיש לנו עם אנשים כפי שהיו או כפי שהיינו רוצים שיהיו.
נכון, קל ופשוט לשלוח הודעה, להתקשר, לנהל שיח ואף להפגש (וירטואלית..). אך לתחושתי, משהו חסר בצורה הזו של התקשורת. שיחה טלפונית אינה דומה למפגש פיזי, והודעות אינן לגמרי מחליפות את הצורך בלשמוע ולחוש את האינטונציה וקצב הדיבור של הצד השני. בקיצור, המשמעות של המסרים המועברים דרך הטלפון אינה שלימה, וזה עלול להשפיע לרעה על מצב הרוח בקשרים שיש לנו ובמערכות היחסים שלנו.
בנוסף, הטלפון החכם מחייב אותנו להיות כל הזמן זמינים ולענות לאנשים. אם איננו עונים תוך טווח זמן מסוים, זה עלול להכעיס את הצד השני, לפגוע בו ואפילו להדאיג. שהרי איך ייתכן שלוקח לך כל כך הרבה זמן לענות להודעה שלי?
כך, אפשרויות התקשורת שלנו בטלפון מצד אחד מצמצמות את המפגש שלנו עם אנשים שאנו מכירים, ומצד שני מחייבות אותנו להיות בקשר עם אנשים שאין לנו עניין אמיתי בהם, או שבדרך רגילה לא היינו בקשר איתם. אנשים פחות נפגשים ויותר מתכתבים, יש פחות ופחות את תחושת הקרבה הבלתי אמצעית, פחות שיחות חבריות על דא והא ופחות יציאות משותפות.
אני יכול להעיד על עצמי שאני פחות יוצא לבתי קפה עם חברים או עם משפחה. למה לי לצאת בסוף היום שאני עייף ולשלם על בילוי כשהם הם עונים לי בווטסאפ כמעט בכל זמן שארצה? זה אומנם לא אותו דבר, אבל אני מסתפק בזה.
גם אין ספק שהמסרים שלי הפכו לקצרים יותר, חדים יותר, נעדרי תחושת הקרבה שאפיינה פעם את התקשורת שהיתה לי עם אנשים. שמתי לב גם שבהתכתבויות האלה לפעמים אנשים עלולים לטעות ולפספס את הכוונה שלי. אני בטוח שאם הייתי אומר להם את הדברים במקום לכתוב אותם, הייתי חוסך אי-נעימויות שקרו כשלא הובנתי נכון.
בנוסף, ככל שעובר הזמן ואני פחות נפגש עם חברים, נהיו לי הרבה מאוד חברים מהרשתות החברתיות. יש לי חברים בפייסבוק, באינסטגרם ובקבוצות ווטסאפ. האם אלה חברים אמיתיים? אני חש שלא, לפחות לא לפי הגדרת החברות שאני מכיר. אלו אנשים שנמצאים ברשימת התפוצה בחשבון שלי ואני מכיר אותם על סמך כמה פרטים שהם בוחרים לחשוף בחשבון האינסטגרם או הפייסבוק שלהם. זהו. לטעמי, הם לכל היותר מכרים. כך שבשורה התחתונה, אין ספק שאנו מקיימים תקשורת יותר רציפה ועם הרבה יותר אנשים ממה שהיה בעבר, אך לרבים, כמו לי, יש פחות מגעים קרובים עם אנשים, פחות חברים ויותר מכרים, ובאופן כללי חשים בודדים יותר מאשר בעבר..
- בעיות זוגיות
לבני זוג לא חסרות סיבות לריב או להתגרש. למעשה, מאז שנות ה- 70 חווה החברה בישראל גידול הולך ומתעצם בשיעור הזוגות המתגרשים, בשל שינויי דת ותרבות והירידה במעמד מוסד הנישואים.
לגורמים הללו הצטרף בשנים האחרונות הטלפון החכם כשחקן נוסף ומהותי – מכשיר עמוס גירויים המלווה כל אחד מאיתנו באופן צמוד ביותר, ופותח אפשריות רבות וקלות לביצוע, גם לאלה הנמצאים כבר במערכת יחסים.
כך, בשל האפשרויות המגוונות לתקשורת עם אנשים, להכרת אנשים חדשים ובחשיפה לתכנים מגוונים, גורם הטלפון החכם לתמורות בעולם הזוגיות בכלל ובתחום הנישואין בפרט.
בגידות מתרחשות בקלות רבה יותר ובתכיפות גבוהה יותר וההתעסקות עם המכשיר הזה מביאה לכך שאנשים עסוקים יותר בגירויים שהוא מספק ופחות בבני הזוג שלהם; הם משוטטים בטלפון, פחות משוחחים ביניהם, הפורנו זמין ומפתה (למה לעבוד קשה אם אפשר לקבל גירוי מהיר ובזול) ופחות עושים סקס. למעשה, יחסי המין בירידה דרמטית בעולם ויש המייחסים חלק נכבד מזה לטלפון החכם.
דוגמא לכך ניתן לראות במחקר שנערך באוניברסיטת דורהם באנגליה בו 40% מהנשאלים הודו שדחו קיום יחסי מין על מנת להמשיך לסמס או לבצע פעולות נוספות בטלפון.
במחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה עולה כי הטכנולוגיה מפריעה לזמן המשותף שהם מבלים ביחד, חלק מההפרעות כללו התכתבות תוך כדי שיחה ומענה לאנשים תוך כדי שיחה זוגית, דבר שהביא אותם לשביעות נמוכה ממערכת היחסים.
כל אחד שחווה קשר זוגי יוכל להודות שזה נכון. הטלפון החכם מפריע לזוגיות. הוא גוזל זמן איכות עם בן הזוג ומספק לנו עניין וגירויים מיניים במקום שנחפש אותם אצל בני הזוג שלנו.
רבים הזוגות החווים מתחים ביניהם על רגע התעסקות מוגזמת עם הטלפון של אחד מבני הזוג שבאה על חשבון השני, על חשבון הילדים ועל חשבון דברים אחרים שמצפים שבן הזוג יעשה. גם פלירטוטים ובגידות באמצעות הרשתות החברתיות ואפליקציות היכרויות והתכתבויות תורמים את חלקם להדרדרות ביחסים הזוגיים.
כל אלו מחריפים ומקצינים את הקשיים בניהול זוגיות לצד אתגרי החיים הלא פשוטים ממילא, והופכים את המושג “זוגיות” למורכב ופגיע יותר מבעבר.
- תקשיבו לי אני קיים
אחד מהדברים שנתן הטלפון החכם זו תחושת חשיבות ויכולת התבטאות שבעבר היתה חסרה לרבים. גם היום כבעבר קיימים אנשים רבים שחשים שהם לא זוכים להכרה, ושיכולותיהם ודעותיהם לא מקבלות ביטוי.
אולם כיום, הטלפון החכם עם שלל הפלטפורמות הקיימות בו מאפשר לנו להתבטא, להיראות ולשווק את עצמינו בצורה חסרת תקדים ובתפוצה רחבה, בלי לקבל רשות מאף אחד ובלי לעבור סינון או צנזורה.
באמצעותו אני יכול להביא את דברי החכמה שלי ולצייץ אותם גם אם אלו לא חכמים במיוחד, ואוכל אפילו להשיג עוקבים רבים אם אעניין אותם. אם אני בטיול יפה רבים ירצו בודאי לחלוק איתי את הנופים היפים שאפרסם באינסטגרם, או אולי לראות אותי בביקיני ולפעור פיהם למראה השזוף שהשגתי.
ניתן לראות גם אנשים פרטיים שמשווקים את עצמם דרך הפלטפורמות האלה ועושים מותג מעצמם, ממראם, מהתבטאויותיהם ובעצם מכל מה שהם מצליחים להראות. בשלב הבא הם יכולים לשווק לא רק את עצמם אלא גם עסקים ואנשים אחרים המעוניינים לקבל במה. לעיתים הם הופכים להיות הוגי דעות נחשבים ואפילו מומחים בתחומם (גם אם לא ממש רכשו השכלה מקצועית..).
המציאות מוכיחה כי יכולת הביטוי הזו עוצמתית מאוד ומאפשרת להרבה אנשים שדעתם בעבר לא היתה נשמעת או גופם היפה לא נראה, להראות את עצמם לציבור ולקבל הכרה חברתית ומקצועית.
- בעיות חברתיות וריגשיות
בכיתה ח1 קיימת קבוצה בשם “כיתה ח1@”. בקבוצה הזו חברים תלמידי הכיתה, חוץ מאיציק ואורי. איציק ואורי בחרם, וחצי מהמלל שיש בקבוצה זו הרצת בדיחות, צחוקים ותכנונים לתעלולים עתידיים על חשבונם של איציק ואורי.
נשמע לכם מוכר? סביר להניח שכן. קבוצות ווטסאפ המשמשות לנידוי ובידוד של בודדים מקבוצה או מכיתה הן תופעה כאובה ונפוצה, אך למרבה הצער היא לא נעצרת בהן.
תופעה זו ורבות נוספות קיימות ברשתות החברתיות, בקבוצות ווטסאפ ובאפליקציות דומות שמשמשות במה להרבה מאוד רוע, באופן חופשי כמעט לחלוטין ובקלות בלתי נסבלת. ילדים, בני נוער ומבוגרים משתמשים בהן להעלאת תכנים פוגעניים, להשמצה ולהכפשה של יחידים וארגונים, לאיומים, לחרמות, לפגיעה מילולית ולהסתה עד כדי מעשים המגיעים להתעללות ולרצח.
בנוסף לכל אלה קיים גם הצורך של בני נוער ומבוגרים להראות יפים ומושכים בתמונות שהם מעלים לאינסטגרם, וזה דורש מהם לעמוד בסטנדרטים גבוהים, לעיתים בלתי אפשריים, של אידאל יופי כזה או אחר.
הלחץ החברתי הזה גורם לאנשים (בני נוער בעיקר) להפרעות אכילה ולאורח חיים קיצוני בכדי לעמוד בסטנדרטים האלה, וכך הופכות בחורות לאנורקסיות, מתבגרים אוכלים (או לא אוכלים) בצורה בלתי מאוזנת ועושים ספורט לא מבוקר, ואלה שאינם מצייתים לנורמה המקובלת או שלא התברכו בנתונים פיזיים מרשימים סופגים ציוצים מרושעים בטוויטר ותגובות מכוערות הקשורות לדימוי הגוף שלהם כגון “איזו מכוערת”, “מפלצת”, “יותר טוב שלא תטרידי אותנו עם המראה שלך” ואמירות אחרות בסגנון הזה.
התבטאויות מכוערות יכולות להגיע גם על רקע אחר – ממניעים פוליטיים, גזעניים, מגדריים ועוד. באופן כזה ניתן לראות פוליטיקאים, בעלי תפקידים ציבוריים, הוגי דעות, מגישי (בעיקר מגישות) חדשות, אושיות רשת וטלוויזיה ואנשים העומדים במרכזה של סוגיה ציבורית שנויה במחלוקת, סופגים הערות מעליבות ובלתי ענייניות על לבושם, תווי פניהם, גזרתם ומשקלם.
כל אלו אינם חולפים בלי להותיר רושם על נפגעי התופעה הזו. פגיעות כאלה עלולות להזיק לאנשים מקצועית, כלכלית ונפשית. הן מותירות חותם עמוק על נפש האדם, וככל שמדובר בילד או ילדה, נער או נערה צעירים יותר, וככל שהדבר נעשה בתפוצה רחבה יותר ובתהודה גדולה יותר, כך הפגיעה קשה יותר, ובהתאם לכך הבעיות הרגשיות והנפשיות העלולות להתפתח בעטייה.
- בעיה חינוכית-תרבותית
הטלפון החכם גורם לחשיפה של ילדים ואנשים לתכנים לא רצויים שאינם מסתכמים רק בפגיעות מילוליות.
הקלות הרבה בהעלאת תכנים לרשתות החברתיות על ידי כל אחד המחזיק במכשיר שמתאים לכך, גורמת לכך שרבים חשופים למידע רב לא מבוקר. חלק מהמידע שקרי לחלוטין, חלקו חצאי אמיתות המשרתות אג’נדה מסויימת, פרופגנדות, והרבה הרבה תעמולה.
המידע הזה אינו בהכרח נכון או חיובי, והא משרת בעיקר יחידים (שיש להם כסף לשלם עבור הפרסום הזה), חברות ובעלי אנטרסים של הון ושלטון.
בנוסף, הרשתות החברתיות (בעיקר טיקטוק) מלאות בתכנים שנותנים ביטוי לערכים שליליים בהגדרה – החל מהסברים כיצד לזייף, לרמות ולבזוז, דרך תיעודי אונס, התעללות ורצח (נפוצים בעיקר בארצות הברית), וכלה במחבלים המתעדים את מעלליהם מהצקות לאוכלוסיה ועד לתיעוד ממשי של פיגועים שהם מבצעים.
גם התחום הפורנוגרפי מקבל במה מכובדת ומספק יצריהם וסקרנותם של מבוגרים, צעירים ואף ילדים. כל מה שרצית, מה שלא העזת לרצות ומה שאינך יכול לקבל בצינורות המקובלים – הכל נמצא שם, הרבה, ובקלות.
יהיו שיתווכחו על הקביעה מה שלילי בחשיפה לתוכן כזה או אחר, יהיו שיגידו שעודף חשיפה עדיף על עודף הסתרה. אך אין ספק כי תוכן לא מבוקר, גם אם אינו בהכרח שלילי ובודאי כשמדובר בתוכן שאינו משקף את המציאות כהוויתה, הוא בעל פוטנציאל נזק למי שנחשף אליו, במיוחד לאלה בגילאים צעירים.
תכנים אלה מעצבים את דעתם, דעותיהם, מחשבתם והתנהגותם של רבים מאוד. החשיפה העצומה שלהם מביאה לסחף מחשבתי וחברתי, יוצרת נורמות חדשות ואף נותנת לגיטימציה לדברים בלתי ראויים. כל אלה מביאים לכך שהחשיפה העצומה הזו מעצבת את דעת הקהל, יוצרת שינויים תרבותיים, גורמת לשינויים פוליטיים וכלכליים מקומיים וכלל עולמיים, אחראית לעלייתם של ארגוני טרור, להרגלי צריכה ותזונה בהיקף רחב (המשרתים תאגידי סחר גדולים) ולדברים רבים נוספים. ובכך, בסופו של דבר מעצבת את פני החברה, ולא בהכרח לטובה.
לסיכום
לטלפון החכם יש השפעה מהותית ורחבת היקף על אופי החברה האנושית.
ההשפעה הזו מתבטאת בקשת רחבה של קשרים משפחתיים וחברתיים: קשרי זוגיות ומשפחה, קשרי חברות במעגלים קרובים ורחוקים, בעבודה, במוסדות הלימודים, בקהילה וברשתות החברתיות.
בשל אופיה החודר לכל אדם ופרט ובשל התפרשותה הגלובלית היא מובילה את החברה המקומית והעולמית לנורמות חדשות ולשינויים מרחיקי לכת, חלקם טובים, חלקם נעימים, חלקם גם מועילים, וכולם כבר בלתי נמנעים.