החיים על מכשיר כף יד: על ההשפעות הכלכליות האדירות הנוצרות מהשימוש בטלפון החכם

women-with-phone

היכולת שלנו לתקשר, לקבל מידע בכל עת ולנהל את חיינו דרך הסמארטפון הופכת למהותית יותר ויותר בשגרת החיים שלנו. אנו פורשים את היריעה הרחבה שבין הקצה הטוב לקצה הרע של השימוש בטלפון החכם ומה כדאי לזכור כאשר אנו גולשים בו להנאתנו.

שנת 79. אני ילד קטן, נוסעים לשארם א שייח ברנו ישנה ועמוסה. הרכב לא משהו, הכבישים לא משהו, וחם כמה שחם. הכל הבאנו מהבית. אין חנויות נוחות להתרעננות.

היה פנצ’ר בדרך ועצרנו לתקן, לבד. אין מוסך בדרך. אין את מי להזעיק, אין גם איך; הטלפון הסלולארי היה אז בחיתולים. ממשיכים דרומה.

ככה היו הטיולים של פעם. כאלה פשוטים, מנותקים, לא הכי נוחים, ועם הרבה סכנות ותקלות בדרך, הרבה יותר מאשר בימינו. זה מה שהיה, וזה היה בסדר גמור; נסענו בכיף והיינו מאושרים. נסענו כדי להתנתק, וזה גם מה שקבלנו; לא היה אז טלפון נייד שיחבר אותנו ויציל את המצב, אך גם לא דאגנו ופחדנו כמו היום.

כשאני נזכר בזה אני חושב שהיום, לנסיעה כזו לא הייתי מעז לנסוע ככה. היום לא נוסעים בלי טלפון חכם. במקומות אחרים בעולם אנשים לא מעזים לנסוע ללא טלפון לוויני. למעשה, בעודי כותב את השורות האלה, אני מניח שאת/ה קורא/ת אותן תוך גלילה בטלפון החכם שלך.

פעם חופשה הייתה התנתקות מהעולם. לא היה אפשר אחרת;  המרחק הגיאוגרפי כפה מרחק מהכל. היום כשאתה בחופשה, אתה בקשר עם הבנק כשאתה מול הבריכה, קונה מניות תחת עץ קוקוס בתאילנד ומסדר פוליסת ביטוח בעיצומו של חופשת סקי בגיאורגיה. בעודך נוסע ליעד מסוים אתה מקבל מידע שוטף על מזג האויר שם, מפות, אתרים מומלצים, כמות האנשים והתרעות ביטחוניות. סביר להניח ש99.9% מאנשים שנוסעים לחופשה לא יזוזו בלי וויז או אפליקציית ניווט אחרת.

פעמים רבות אני מתגעגע לפשטות הזו שהייתה אז. דברים היו יותר פשוטים ולא מסובכים; החופשה היתה חופשה, בעבודה היית בעבודה, וכשחזרת הביתה יכולת להנות מהשקט שלך.

היתה לנו שליטה האם וכמה להיות חשופים לאנשים, לארגונים, למידע ולפרסומות. הסביבה לא הכריחה אותנו להיות כל הזמן בקשר איתה; הטלפון היה מכשיר שהשתמשו בו לשיחות בשעת הצורך, אנשים לא התפרצו לחיינו בשיחות, בהודעות וברשתות כפי שקורה היום. לא נדחפנו לפתוח פרופילים ברשתות החברתיות כדי שנשאר על המפה, לא הוכרחנו להיות זמינים לשיחות (אחרת ניתפס כמנותקים) ולא נדרשנו להיות מעודכנים אונליין ולענות להודעות שנשלחות אלינו בקצב מעורר חלחלה.

אבל מה שהיה פעם מובן מאליו, היום כבר בגדר מותרות. אין את הפריווילגיה שלא להחזיק טלפון חכם; בעולמנו המתקדם, הסביבה החברתית והעסקית מתאימה את עצמה לאנשים המשתמשים בטלפון חכם ומי שלא מחזיק טלפון חכם הופך ללא רלוונטי. קשה לו ליצור קשר עם הסביבה כפי שמצופה ממנו, קשה לסביבה ליצור איתו קשר, ומי שלא נמצא על המפה, ­­פשוט לא קיים.

נכון. יהיו שיגידו שדברים היו גם הרבה יותר מסובכים. היה הרבה יותר מסורבל להעביר כסף מחשבון בנק, לרכוש בגדים, לשלם קנס, לברר כתובת של מישהו או לקבוע תור לרופא. פעולות פשוטות יחסית היו כרוכות בסרבול נוראי יחסית להיום. דברים שבעבר דרשו זמן ולוגיסטיקה הפכו לקלים ומהירים לביצוע בעזרת הטלפון החכם, עד שהגענו למצב שניתן לבצע כמעט כל פעילות מהטלפון החכם; העברת כספים והפקדת שיקים באפליקציה, סרטים, למידה, מוזיקה, צילום, ניווט וניטור הליכה ושינה. ברגעים המעטים בהם לא משתמשים באפליקציית הודעות או ברשתות החברתיות אפשר גם לדבר בטלפון.

ובכל זאת. אני תוהה אם בנוסף לכל הדברים הטובים שהביא הטלפון החכם לחיינו, הוא הביא גם דברים פחות חיוביים. השימוש במכשיר הזה, במידע שיש בו ובאופציות העזרה והחילוץ שהוא מאפשר לנו,  מביא לנו הקלה גדולה ופותר לנו הרבה דברים בקלות יחסית, אבל מצד שני נושא בחובו גם הרבה בעיות. זה הופך את החיים לפשוטים יותר מצד אחד, אך מצד שני זה מחייב אותנו לחיות בקצב אחר.

אז זה טוב או רע או טוב וגם רע?

סביר להניח שגם וגם. במאמר הזה נדבר על המינוסים והפלוסים של הדבר הזה.

היתרונות והחסרונות בטלפון החכם

חלק א’ בסדרה: ההיבט הטכני – כלכלי

  • חסכון בזמן

השימוש בטלפון החכם חוסך לנו הרבה מאוד זמן. הוא מאפשר לנו לבצע כמה פעולות בבת אחת, או לבצע תוך דקות ספורות פעולה שבעבר היתה לוקחת לנו שעות או ימים. כך למשל אם בא לי לקנות ספה, אני יכול  בכמה לחיצות לבצע השוואה מחירים ב – ZAP, לקבל ביקורות וחוות דעת על המוצר, לראות אותה, לקבל פרטים על מידות וחומרים ולהזמין אותה ישירות לביתי. תוך חצי שעה – שעה אני יכול לסגור את הסיפור וזאת במקום להתחיל להסתובב בחנויות לחפש את המוצר, לחכות שיתנו לי שירות ולהתמקח עם המוכר החלקלק. באופן דומה, אני יכול גם לחסוך זמן נסיעה. במקום לחפש שעות מקום מסוים או להשתמש במפות לא עדכניות אני מפעיל את WAZE ויאללה, הישר למקום היעד.  אני יכול גם לקצר משמעותית את משך הזמן שאשקיע בלימוד למבחן או בהכנת עבודה סמינריונית; במקום לבלות שעות בספרייה אני פותח  את דוקטור GOOGLE ונחשף למידע מהיר ואיכותי (וגם פחות  איכותי, אבל אפשר להתמודד עם זה).

אבל המכשיר הזה גם מבזבז לנו זמן רב. אנחנו קופצים לכל התראה שקופצת לנו, צופים בסרטונים שנשלחים אלינו, מתכתבים בלי סוף בוואטסאפ, בלילות ובימים, וידיעות חדשותיות תופסות כל הזמן את תשומת ליבנו (כאילו שאנחנו  יכולים לעשות משהו עם מרבית המידע הזה). הזמן היקר שלנו מבוזבז על ענייני סרק. זמן שיכולנו  לעשות עימו משהו  טוב יותר לעצמנו.

  • חוסך כסף, חוסך מאמץ

אני זוכר איזה יום שהייתי צריך לעשות כמה פעולות בחשבון הבנק שלי. לצורך העניין  פיניתי את שעות הבוקר והודעתי לבוס שלי שאאחר היום. הגעתי עם האוטו למרכז העיר. אין חנייה, אם כי תמיד אפשר לחנות בחניון בתשלום. צועד לי ברגל אל עבר הבנק ונתקל בתור ארוך. ממתין זמן רב עד שיועצת ההשקעות מקבלת אותי. גם אז לא נעים לי להתעכב, אנשים מחכים (אבל אני גם חיכיתי מקודם). על הדרך הפקדתי צ’קים והוצאתי מזומן, אחרי המתנה נוספת אצל הפקיד באשנב כל. הגעתי לעבודה אחרי שעתיים וחצי. שילמתי על החנייה. גם על עמלות חויבתי.

התיאור הזה מתאים למה שהיה לפני לא הרבה שנים מנת חלקו של כל אדם שהחזיק בחשבון בנק. זוכרים איך פעם, לפני עידן הסמארטפון, כשכל הסיפור הדיגיטלי היה בחיתולים? בשביל כל דבר כמעט היינו צריכים לחכות בתור, או להמתין בטלפון שאיזה פקיד בנק יענה לנו. ועל כל הביאוס הזה עוד היינו משלמים.

אבל היום? איזה. היום אני שוכב עם תחתונים במיטה, נכנס לאפליקציה בטלפון הנייד, מפקיד צ’קים, קונה ומוכר מניות,  בודק מה היתרות שלי ומבצע העברות כספים. את הכל אני עושה בחמש דקות, בלי לקום מהמיטה ובעמלות מופחתות. אפילו ב12.00 בלילה, בלי לבזבז זמן עבודה ובלי כאבי ראש. על חניה אין סיבה שאשלם.

כך, כמו עם הבנק, בימינו עם השימוש בטלפון הנייד ניתן לבצע פעולות שבעבר נחשבו למורכבות יחסית במינימום לוגיסטיקה ועם עליות נמוכות משמעותית. אם בעבר הייתי נלחץ איפה הבן שלי מבלה והולך לחפש אותו בארבע לפנות בוקר, היום אני מעודכן אונליין דרך האפליקציה ויכול לישון בשקט. אם פעם כדי להשקות עציצים היית צריך להזמין גנן שיסביר לנו או לסור למשתלה, היום  בכמה לחיצות בגוגל המידע הנדרש אצלך. אם בעבר כדי לקנות אוכל היינו צריכים ללכת לסופר, כדי לקנות בגדים היינו צריכים ללכת לקניון וכדי לקנות מוצרים של חו”ל היית צריך לטוס לחו”ל, הרי שהיום הלוגיסטיקה היחידה שנדרשת זה להזמין דרך הטלפון הנייד (באפליקציה, חלילה לא בשיחה..) וללכת לאסוף בדואר או לפתוח את הדלת לשליח שהביא את החבילה.  על הדרך אנחנו חוסכים גם בעלויות ובכאב הראש שהתלוו לפעולות האלה; חוסכים בדלק, חוסכים זמן עבודה, חוסכים בלאי של האוטו, חוסכים בעמלות  וקונים מוצרים זולים יותר.

מצד שני, הגישה הפשוטה שלנו לרכישות יכולה להעלות לנו את ההוצאות; אנחנו קונים בלחיצת כפתור דרך אתרי אנטרנט, מידע על מבצעים מגיע אלינו באופן תדיר דרך המייל, בהודעות SMS וברשתות החברתיות.  החשיפה שלנו לדברים שאנו עשויים לצרוך היא הרבה יותר גדולה. הפיתוי יותר גדול וגם הדרך לרכישה מאוד קלה ומהירה.

כל אלה שמים אותנו במסלול של צריכה פחות מחושבת ממה שהיה בעבר. ואם בעבר בסקרים שנערכו עלה כי מחזיקי כרטיס אשראי קונים הרבה יותר מכאלה המקפידים לרכוש במזומן, הרי שמי שמתרגל לרכוש  דרך הנייד ייתכן ורוכש הרבה יותר מאלה שמעדיפים ללכת לחנות.

  • חופש המידע וגישה מהירה למידע

הטלפון החכם מאפשר לי היום גישה לכל מידע שארצה בכל נושא שהוא. באופן מוזר, נראה לי שהתיאוריות האלה שלמדתי בשיעורי כלכלה על מידע מלא והחשיבות שלו לכלכלה (מצב אידאלי אך בלתי ישים) מתחיל להתממש בעזרתו של המכשיר הקטן הזה. היכולת שלי להגיע לאנשים, לחסוך זמן, לחסוך מאמץ, לחסוך כסף ולהרוויח כסף – כל זה מגיע מכך שאני מגיע למידע שאני רוצה בלי בעייה. יש לי מידע על מוצרים, על מפרטים, על מחירים ועל היצרן. יש לי מידע בכמה הם נמכרים בישראל ומה מחירם בבריטניה, בארגנטינה או בבולגריה. יש לי מידע (כמעט) בזמן אמת על מדדים בבורסה, על מצב המלחמה באוקראינה, על כוונותיו של נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית, ועל המגמות בשוק הנדל”ן וההיטק.  על הכל יש לי מידע, ואני יכול להשתמש בזה לטובתי.

אמנם כן, יש לי גם הרבה מידע-שקרן, פייק ניוז ומידע שחציו אמת חציו שקר. פעמים רבות אני נחשף למידע שהוא לא הכי מדויק בלשון המעטה. מידע כזה נמצא בלי סוף ברשתות החברתיות בהן אני משוטט, בקבוצות ווטסאפ שאני נמצא בהן ואפילו באתרי חדשות בהם אני גולש במכשיר בעודי משועמם; מידע כזה אני צריך להיות מודע אליו שמדובר במשהו שאין להתייחס אליו ברצינות, בטח שלא להשתמש בו..

  • הצלת חיים

כמה אנשים ניצלו באמצעות הטלפון? רבים מאוד. בשנים האחרונות הפך הטלפון הנייד, ובמיוחד הטלפון החכם, למשהו שיכול פשוט להציל את חיינו. החל במטיילים שאיבדו את דרכם, נפלו לבורות, נסחפו בלב ים, נקברו תחת אבנים ואותרו על ידי מחלצים בעזרת שידור מהטלפון הנייד שלהם, המשך בכאלה שנקלעו לזירות רצח והזעיקו כוחות ועזרה לאירוע, עבור דרך הנחיות של מד”א תוך כדי ניסיון הצלת חיים או דרך יצירת חיים באיך לילד את אשתך, וכלה בכך שהטלפון מאפשר התרעות על סופה שמגיעה או על התרעות צבע אדום באזורנו.

ללא ספק הטלפון החכם הציל חיים רבים מאד, כל זאת בזכות האפשרות הכה פשוטה ומהירה שיש בו לנגישות לאנשי קשר ולאפליקציות דיווח וחירום. אך יש לזכור גם את הצד השני הזיק הטלפון החכם לחייהם של רבים וטובים שנהרגו בתאונת דרכים או כתוצאה מנפילה בעת צילום סלפי על איזה מצוק מסוכן…

  • אפשרויות תעסוקה רבות ונוספות

אפשרויות הצריכה והעיסוק שקיימות בטלפון החכם טומנות בחובן את הבסיס עליו הן נשענות ואת העולם שהן יוצרות כתוצאה מהשימוש בהן. שני אלה – הבסיס הטכנולוגי המרשים והמורכב, והשימושים המגוונים העומדים לרשות המחזיקים במכשיר הזה, יוצרים ומפרנסים תעשיות שלמות בהיקף עצום. החל מחברות הענק המפתחות, והמייצרות את המכשירים, דרך הטכנולוגיות המגוונות ההולכות ומשתכללות ללא הרף הדרושים לייצורם ולתחזוקם, עבור באפליקציות המגוונות היוצאות לשוק חדשים לבקרים וכלה במסחר האלקטרוני ובעולם השיווק הדיגיטלי המשתמש בכל אלה להגברת אפקט הצריכה המורגש היטב בתעשיה העולמית.

בכך פתח השימוש בטלפון החכם עולם כלכלי אדיר. תעשיות שלמות שלא היו  קיימות נוצרו ומקצועות חדשים, זרים ומוזרים הפכו לחלק בלתי נפרד מהתעשיות האלה. כך לדוגמא נולדו מפתחי אפליקציות, כותבי תוכן ברשתות חברתיות, אנשים שכל עבודתם היא להעלות סרטונים לאינסטגרם או לטיקטוק, צלמים המתפרנסים משיווק תמונותיהם באתרים ייעודיים וחברות שילוח שהלכו, התרבו והשתכללו בשל העלייה החדה במסחר האלקטרוני. כל אלה ועוד תחומים רבים ומגוונים נולדו או התפתחו מהשימוש בטלפון החכם, ובכך הזניקו את כל ענפי הכלכלה ואפשרו גלובליזציה חסרת תקדים.

לסיכום

אין בכלל ספק בתועלות העצומות שיש לטלפון החכם על החיים שלנו. היתרונות בשימוש בו כל כך משמעותיים, עד כי קשה מאוד לדמיין את עצמנו בלעדיו. המכשיר הזה מעורב כמעט בכל פעולה בחיים שלנו, עד כי יקשה עלינו מאוד לנסות להסתדר בלי האפשרויות שהוא מעניק. אבל אולי בדיוק פה טמונה הבעייה – נראה שהוא החל לשלוט בנו. האין פן שלילי בכך שאנו נזקקים למשהו בצורה כל כך טוטאלית?

למעבר לחלק ב’ של המאמר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

החיים על מכשיר כף יד: על הנזקים והתועלות לפרטיות שלנו הנובעים משימוש בטלפון החכם

תגיות
failture-success

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

man-with-narrow

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

עקבו אחרינו

פוסטים הבאים

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

החיים על מכשיר כף יד: על הנזקים והתועלות לפרטיות שלנו הנובעים משימוש בטלפון החכם

תגיות
failture-success

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

man-with-narrow

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

תעקבו אחרינו