החיים על מכשיר כף יד: על הנזקים והתועלות לפרטיות שלנו הנובעים משימוש בטלפון החכם

woman-with-baby-on--driving

היכולת שלנו לתקשר, לקבל מידע בכל עת ולנהל את חיינו דרך הסמארטפון הופכת למהותית יותר ויותר בשגרת החיים שלנו. אנו פורשים את היריעה הרחבה שבין הקצה הטוב לקצה הרע של השימוש בטלפון החכם ומה כדאי לזכור כאשר אנו גולשים בו להנאתנו.

שנת 79. אני ילד קטן, נוסעים לשארם א שייח ברנו ישנה ועמוסה. הרכב לא משהו, הכבישים לא משהו, וחם כמה שחם. הכל הבאנו מהבית. אין חנויות נוחות להתרעננות.

היה פנצ’ר בדרך ועצרנו לתקן, לבד. אין מוסך בדרך. אין את מי להזעיק, אין גם איך; הטלפון הסלולארי היה אז בחיתולים. ממשיכים דרומה.

ככה היו הטיולים של פעם. כאלה פשוטים, מנותקים, לא הכי נוחים, ועם הרבה סכנות ותקלות בדרך, הרבה יותר מאשר בימינו. זה מה שהיה, וזה היה בסדר גמור; נסענו בכיף והיינו מאושרים. נסענו כדי להתנתק, וזה גם מה שקבלנו. לא היה אז טלפון נייד שיחבר אותנו ויציל את המצב, אך גם לא דאגנו ופחדנו כמו היום.

כשאני נזכר בזה אני חושב שהיום, לא הייתי מעז לנסוע ככה לנסיעה כזו. היום לא נוסעים בלי טלפון חכם. במקומות אחרים בעולם אנשים לא מעזים לנסוע ללא טלפון לוויני. למעשה, בעודי כותב את השורות האלה, אני מניח שאת/ה קורא/ת אותן תוך גלילה בטלפון החכם שלך.

פעם חופשה הייתה התנתקות מהעולם. לא היה אפשר אחרת;  המרחק הגיאוגרפי כפה מרחק מהכל. היום כשאתה בחופשה, אתה בקשר עם הבנק כשאתה מול הבריכה, קונה מניות תחת עץ קוקוס בתאילנד ומסדר פוליסת ביטוח בעיצומה של חופשת סקי בגיאורגיה. בעודך נוסע ליעד מסוים אתה מקבל מידע שוטף על מזג האויר שם, מפות, אתרים מומלצים, כמות האנשים והתרעות ביטחוניות. סביר להניח ש99.9% מאנשים שנוסעים לחופשה לא יזוזו בלי וויז או אפליקציית ניווט אחרת.

פעמים רבות אני מתגעגע לפשטות הזו שהייתה אז. דברים היו יותר פשוטים ולא מסובכים; החופשה היתה חופשה, בעבודה היית בעבודה, וכשחזרת הביתה יכולת להנות מהשקט שלך.

היתה לנו שליטה האם וכמה להיות חשופים לאנשים, לארגונים, למידע ולפרסומות. הסביבה לא הכריחה אותנו להיות כל הזמן בקשר איתה; הטלפון היה מכשיר שהשתמשו בו לשיחות בשעת הצורך, אנשים לא התפרצו לחיינו בשיחות, בהודעות וברשתות כפי שקורה היום. לא נדחפנו לפתוח פרופילים ברשתות החברתיות כדי שנשאר על המפה, לא הוכרחנו להיות זמינים לשיחות (אחרת ניתפס כמנותקים) ולא נדרשנו להיות מעודכנים אונליין ולענות להודעות שנשלחות אלינו בקצב מעורר חלחלה.

אבל מה שהיה פעם מובן מאליו, היום כבר בגדר מותרות. אין את הפריווילגיה של לא להחזיק טלפון חכם; בעולמנו המתקדם, הסביבה החברתית והעסקית מתאימה את עצמה לאנשים המשתמשים בטלפון חכם ומי שלא מחזיק טלפון חכם הופך ללא רלוונטי. קשה לו ליצור קשר עם הסביבה כפי שמצופה ממנו, קשה לסביבה ליצור איתו קשר, ומי שלא נמצא על המפה, ­­פשוט לא קיים.

נכון. יהיו שיגידו שדברים היו גם הרבה יותר מסובכים. היה הרבה יותר מסורבל להעביר כסף מחשבון בנק, לרכוש בגדים, לשלם קנס, לברר כתובת של מישהו או לקבוע תור לרופא. פעולות פשוטות יחסית היו כרוכות בסרבול נוראי יחסית להיום. דברים שבעבר דרשו זמן ולוגיסטיקה הפכו לקלים ומהירים לביצוע בעזרת הטלפון החכם, עד שהגענו למצב שניתן לבצע כמעט כל פעילות מהטלפון החכם; העברת כספים והפקדת שיקים באפליקציה, סרטים, למידה, מוזיקה, צילום, ניווט וניטור הליכה ושינה. ברגעים המעטים בהם לא משתמשים באפליקציית הודעות או ברשתות החברתיות אפשר גם לדבר בטלפון.

ובכל זאת. אני תוהה אם בנוסף לכל הדברים הטובים שהביא הטלפון החכם לחיינו, הוא הביא גם דברים פחות חיוביים. השימוש במכשיר הזה, במידע שיש בו ובאופציות העזרה והחילוץ שהוא מאפשר לנו,  מביא לנו הקלה גדולה ופותר לנו הרבה דברים בקלות יחסית, אבל מצד שני נושא בחובו גם הרבה בעיות. זה הופך את החיים לפשוטים יותר מצד אחד, אך מצד שני זה מחייב אותנו לחיות בקצב אחר.

אז זה טוב או רע או טוב וגם רע?

סביר להניח שגם וגם. במאמר הזה נדבר על המינוסים והפלוסים של הדבר הזה.

היתרונות והחסרונות בטלפון החכם

חלק ד’ בסדרה: פגיעה בפרטיות

  • איכון, איתור, מעקבים ופעולות ריגול

לא מזמן הייתי בחופשה. שכבתי לי בחוף הים בתאילנד, משוחח עם חבר על רכישת דירה, כשאחזור לארץ. אופס. פתאום קופצות לי ידיעות על פרויקטים של מגורים בבת ים. ב – SMS  מציעים לי משכנתאות בתנאים מוזלים. בפייסבוק קופץ לי ישר פרסום על תנאי המכירה הטובים בשכונה החדשה “הכיכר הירוקה” בעיר מגורי. אפילו בCandy-Crash צצות לי פרסומות על מגורים ומשכנתאות. איכשהו, כולם יודעים על זה שאני חושב לקנות דירה. עוף השמים הוליך את הקול כנראה. או סביר יותר שזה הטלפון החכם שלי, שמדווח לכל מיני גורמים מה אני עושה, מה אני אומר ואיפה אני נמצא.

הסיפור הזה כשלעצמו מאוד בלט לי, אבל אני יכול לומר שזה קורה לי כל הזמן ואני יודע שזה קורה לכולם. כולם מספרים את אותו סיפור, המצביע על כך שהטלפון החכם שלנו מספק מידע באופן שוטף לכל מיני בעלי אינטרסים על בסיס השימוש שלנו בו, והפך להיות להיות מכשיר אHתור, האזנה ומעקב אחרינו. 

כל זה אינו חידוש גדול. אלה הם סודות גלויים וידועים שענקיות הטכנולוגיה לא אוהבות להודות בהם, אך בפועל הם הבסיס להרבה מאוד תעשיה המסתמכת על מידע רב שמספק הטלפון הנייד שלנו, או תעשייה שדואגת לכך שהוא יספק את המידע הזה. 

כל פלטפורמות השימוש שלנו במכשיר הזה  עשויות באופן שניתן יהיה לעשות שימוש בנתוני הפעילות והמיקום שלנו ולדעת עלינו הכל. מידע בדבר המיקום שלנו, הרגלי הגלישה, הצריכה, המגדר, המצב המשפחתי, החברים, התחביבים, נושאים שמעניינים אותנו, ההשכלה והעיסוק שלנו, מנוטר באופן שוטף ומשמש את ענקיות הטכנולוגיה וספקי השירותים.

באופן כזה ניתן גם לפרוץ באמצעות תוכנות החודרות מרחוק למכשיר, להאזין לשיחות ולתכתובות שלנו, לעשות שימוש בתמונות שלנו, בפרטי האשראי שלנו, בגישה לבנק, למייל, באנשי הקשר ובכל הסודות השמורים במכשיר הזה. אפשר גם לקחת את המכשיר ולשאוב ממנו את כל המידע שיש בו או לעקוב כך על כל הנעשה בו. 

כך, קיימות טענות להאזנה למשתמשים בפייסבוק ובאפליקציות אחרות. חברות ריגול ידועות לשימצה (כמו NSO) מפעילות אמצעי ריגול מתקדמים באמצעות הטלפון הנייד של האובייקטים שלהם. כך נעקבים ונתפסים מנהיגים ומתנגדי שלטון, עבריינים לסוגיהם וטיפוסים מבוקשים אחרים, לעיתים על ידי מדינות בעלות שלטון דקטטורי וארגונים הרוצים ברעתם, גם בלא עוול בכפם.

מה שכן, לסיפור הזה יש גם יתרונות. באמצעות כל המידע הזה אנחנו מקבלים גם מידע שהוא יותר רלוונטי אלינו. כשאנו נתקלים בבעיה יש אפשרות לאתר אותנו. למשטרה ולכוחות הבטחון קל יותר לתפוס עבריינים, לעקוב אחר מבוקשים ולדעת היכן יכולים להיות גורמי סיכון הדורשים את פעולותיה.

דברים כאלה ואחרים מצביעים על תועלת רבה שניתן להפיק מהחדירה הכל כך קשוחה לפרטיות הזו. אך האם היא נחוצה לנו במידה כה רבה?

  • סחיטה

כל המידע הזה, שאפשר להוציא לנו מהטלפון החכם, עלול לשמש נגדנו כקלף מיקוח בסחיטה.

מידע שאנו נוהגים לשמור לעצמנו ואיננו רוצים שאנשים יחשפו אליו, מידע אישי, מידע עסקי – עלול ליפול לידיים הלא נכונות של אנשים שעלולים לאיים עלינו שנעשה את רצונם כתנאי לזה שהם לא יעשו שימוש במידע הזה או יפרסמו אותו.

בדומה לעסקים וחברות שהאקרים פורצים להם למערכות ודורשים כופר כדי שלא יהרסו להם את המערכת, כך גם ברמה של גניבת מידע מהטלפון החכם אנו עלולים למצוא את עצמנו מאויימים על ידי גורמים שהמידע הכי פרטי ורגיש שלנו נמצא בידיהם, ולעשות או לשלם הרבה מאוד בכדי שלא יפרסמו אותו או ישתמשו בו לרעה.

לסיכום

לטלפון החכם יש השפעה מהותית ורחבת היקף על אופי החברה האנושית.

ההשפעה הזו מתבטאת בקשת רחבה של קשרים משפחתיים וחברתיים: קשרי זוגיות ומשפחה, קשרי חברות במעגלים קרובים ורחוקים, בעבודה, במוסדות הלימודים, בקהילה וברשתות החברתיות.

בשל אופיה החודר לכל אדם  ופרט ובשל התפרשותה הגלובלית היא מובילה את החברה המקומית והעולמית לנורמות חדשות ולשינויים מרחיקי לכת, חלקם טובים, חלקם נעימים, חלקם גם מועילים, וכולם כבר בלתי נמנעים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

החיים על מכשיר כף יד: על הנזקים והתועלות לפרטיות שלנו הנובעים משימוש בטלפון החכם

תגיות
failture-success

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

man-with-narrow

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

עקבו אחרינו

פוסטים הבאים

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

החיים על מכשיר כף יד: על הנזקים והתועלות לפרטיות שלנו הנובעים משימוש בטלפון החכם

תגיות
failture-success

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?
חלק ב'

man-with-narrow

למה אנחנו פוחדים מלהצליח?

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

תעקבו אחרינו