על מחיר ההתעלמות מבעיות כלכליות.
מדוע אנשים מתעלמים מבעיות כלכליות?
מזה תקופה ארוכה שאתה מפגר בתשלומי המשכנתא. מכתבי התרעה שני נשלח אליך אודות הפיגור בתשלום, מסגרת האשראי החודשית נוצלה עד תום, ללא אפשרות להגדילה. לחץ הדם עלה, שוב טלפון לאמא שתעזור לסגור רק את החודש הזה. בחודש הבא יהיה בסדר, אתה אומר. כך אמרת לעצמך כבר לפני חצי שנה, כשהאובר נהיה אורח קבע בחשבון הבנק שלך. תחושת הרווחה נעלמה מזמן, אך אתה המשכת בחיים כאילו רגיל, ניסית לחסוך פה ושם. לא ממש עזר. המאזן הגרעוני הכספי נעשה מציאות חיים ההולכת ומחמירה, ואתה יודע שמתישהו כבר לא תוכל להתעלם זה, ההלוואות והמענקים יגמרו, יישאר רק תשלום החובות בנוסף למחיר החיים השוטפים ההולך ומאמיר, ואתה חייב לשנות משהו עכשיו, אחרת – תהיה במסלול הישיר לפשיטת רגל.
התיאור הזה הוא תיאור המאפיין אנשים רבים החווים תהליך בו מתפתחת אצלם בעיה כלכלית או תעסוקתית. הם נוכחים לראות, שלב אחרי שלב, כיצד ההכנסה שלהם אינה מכסה את כל הוצאותיהם, כושר ההחזר הולך ויורד, והם אט אט נכנסים למצב של חוב תמידי שהאפשרות לכסות אותו הולכת וקטנה ככל שעובר הזמן.
למרות זאת, אנשים רבים המודעים לתהליך הבעייתי בו הם נמצאים ולסיכונים הכלכליים הגלומים בו, אינם ממהרים לפעול כדי לפתור אותו. במקום ליצור כלים לפתרון הבעיה כשהיא קטנה יחסית, הם מעדיפים להתעלם ממנה; מנסים להרוויח זמן, לשרוד כמה שאפשר במצב הנוכחי, ומקווים שייפתר מעצמו, בלי להזדקק לשינויים יזומים, מהם הם מעדיפים להמנע. אך לרוב, הדרדרות מהסוג שתיארנו הינה מדרון חלקלק, ומצב כזה לא נפתר מעצמו אלא הולך ומחמיר ועלול לגבות מחיר יקר מאוד.
מה בעצם אנשים מרוויחים בכך שהם מתעלמים מסימנים לא חיוביים המצביעים על בעיה כלכלית אמיתית? ממה הם מנסים להמנע, ואילו תועלות הם מפיקים בכך שהם ממשיכים כאילו כלום?
אנחנו נפרט את הסיבות שלדעתנו בגללן אנשים מתנהגים ככה, ונתייחס גם למחיר שעלול להגרם מהתנהגות כזו.
נתחיל עם הרווח שיש בהתעלמות.
- המנעות מכאב
לאנשים יש נטייה מובהקת להמנע מכאב. מחקרים שנערכו (בין היתר על ידי פרופסור כהנמן ופרופסור טברסקי שזכו בפרס נובל על מחקרם) מראים שתחושת הכאב הנגרם מהפסד חזקה הרבה יותר מתחושת האושר הנגרמת מרווח השווה להפסד. בהתאם לכך, ניתן להבין מדוע רבים נמנעים לעשות פעולות שגורמות להם כאב. הרתיעה מכאב היא כה חזקה, עד כי היא מובילה אנשים להתנהג בצורה לא רציונלית. פעולה שתקטין נזק עתידי אך תכיר בהפסד זוהי פעולה שרבים נמנעים מלעשות, על אף שהיא הפעולה הנכונה. כל זאת כדי להמנע מתחושת הכאב.
- תדמית
אנשים לא אוהבים שרואים אותם בחולשתם. רבים יוצרים לעצמם תדמית חזקה בעיני עצמם, כלפי בן הזוג, כלפי ילדים וכלפי הסביבה בכלל. התדמית זה “הם” – איש העסקים המצליח, היזם הממולח, התעשיין בעל מגע הזהב, או סתם משה שנתפס בעיני הסובבים אותו כאיש אשכולות. הם חיים את התדמית ומתחזקים אותה באדיקות, כי זוהי מהותם. כאשר אנשים נקלעים לקושי כלכלי, הדבר נתפס בעיני הסובבים כחולשה, ככישלון כלכלי, בייחוד אם התדמית נשענת על הישגים כלכליים. כישלון כלכלי הוא דבר שובר תדמית, וזה מתבטא בכמה רבדים:
- ברמה הבינאישית – לא מימשת את הציפיות שתלית בעצמך. הערכת את עצמך כבעל יכולות מסוימות שלא הוכיחו את עצמן במבחן המציאות. ייתכן שהערכת את כישוריך בהערכת יתר, ייתכן שזהו כישלון שלא מעיד על היעדר יכולות, אולם מכיון שבמבחן התוצאה נכשלת, אתה חש באופן טבעי ירידה בביטחון העצמי וביכולות שלך להצליח. אינך מאמין בעצמך כפי שהאמנת בעבר, והדמות שהאמנת שהנך, כבר אינה קיימת.
- ברמה הזוגית – בנוסף לתחושת האכזבה שאתה חש כלפי עצמך, מתווספת לכך האכזבה מצד בן הזוג שהאמין בך כל כך. הערכה בין בני זוג היא דבר חשוב, והיא מתבססת, בין היתר, על יכולות שחשבנו שקיימות בבן הזוג שלנו. כישלון כלכלי הוא דבר שמעורר שאלות ותהיות האם בן הזוג הוא אינו אותה דמות מוצלחת כפי שחשבנו שהוא.
- כלפי הילדים – מאפיין של מערכת יחסים של הורה-ילד הוא שההורה מייצג דמות חזקה שאפשר לסמוך עליה. כאשר הורה נכשל מבחינה כלכלית הוא נחשף בחולשתו, והתדמית החזקה מול הילד נשברת. מסיבה זו הורים מנסים להימנע ממצבים של הודאה בקושי כלכלי, ובמקום זאת מנסים לשדר לילד עסקים כרגיל ולתת לו מה שהיה רגיל לקבל, על אף שהעסקים אינם כרגיל, ולמעשה קיים צורך דחוף בצמצום ההוצאות ובשינוי אורח החיים שישפיע ישירות גם על הילד.
- כלפי הסביבה – כאשר הסביבה נחשפת לבעיה עסקית או לכשלון כלכלי של אדם מסוים, היא מכבדת אותו פחות, מתחשבת בו פחות, ואף עלולה להיות תוקפנית כלפיו. כבר לא מאמינים לו ולא מחזיקים ממנו כבעבר, והדבר משפיע רבות על הדימוי העצמי שנפגע ועל היכולת העסקית.עוצמת הפגיעה חזקה יותר כאשר מדובר בכשלון כלכלי הגורם לנזק או להרס העסק המשפחתי. בנוסף לתחושת הכשלון ולתחושת הבושה והאכזבה מעצמך, ומצד האשה, הילדים והסביבה, קיים אלמנט נוסף המעמיק את כל אלה – היותך הבן כושל שהחריב את העסק המפואר עליו עבדו ההורים/סבים במשך שנים רבות. בהיותך הבן שבו תלו תקוות לנהל ולפתח את מה שהם עמלו עליו, אתה אכזבת, וכגודל הציפיה כך גודל האכזבה.
- מניעת הדרדרות כלכלית נוספת
חשיפה של קשיים עסקיים יכולה לגרום להידרדרות עסקית כבכדור שלג. קושי עסקי יכול להתפרש בעיני הסביבה העסקית כבעיה שיש להיזהר ממנה, וכתוצאה מכך יכול להיווצר לחץ מצידם של שותפים לעסקים, בנקים, ספקים, לקוחות ושאר בעלי ענין. לחץ כזה מתבטא בהגבלת האשראי ובדרישת בטחונות נוספים כדי להבטיח עמידה בהתחייבויות, ואלה מקשים על ההתנהלות העסקית השוטפת ברמה שתכביד על הטיפול בבעיה הקיימת ובכך תדרדר את העסק הרבה מעבר למה שהיה מלכתחילה. בנוסף, ככל שהבעיה תחמיר, יגבר הלחץ מצידם של בעלי עניין שימהרו להציל את חלקם לפני שלא יישאר עוד מה לחלק. זוהי דינמיקה של פאניקה המתרחשת כאשר נוצרת תחושה של אי וודאות. במצב זה מתגלים פתאום צדדים אחרים של האנשים איתם אתה בא במגע; היחס נהיה אגרסיבי יותר, אתה מקבל איומים, טלפונים תכופים, הודעות חוזרות ונשנות, דרישות קשוחות יותר. אלו דברים שמקשים על החיים ועשויים לפגוע בניהול העסק.כמו כן ככל שהקשיים יחשפו מוקדם יותר, כך תגבר החשיפה לתביעות משפטיות, צווי מניעה, עיקולים ועוד ועוד דברים מהסוג הזה, שידרשו ממך להשקיע אנרגיות בהתעסקות עם עורכי דין ורשויות חוק במקום להשקיע בפתרון הבעיה אליה נקלעת.לכן במצב של קושי עסקי אנשים מאוד שומרים על פאסון. נזהרים לא לשדר חולשה, כאילו הכל בסדר, עסקים כרגיל. ואז, בלי סימנים מקדימים, קמים יום בהיר אחד ופושטים רגל או נעלמים.
- לחסוך במה שנותר.
לעיתים הדרך לפתרון בעיה כרוכה בהשקעה מסוימת שיש לה מחיר כספי. ייעוץ ממומחה בתחום העסקי, רואה חשבון, משפטן או בעל מקצוע אחר שעשוי לעזור במתן עצה מקצועית למהלך שיוביל לפתרון, הוא דבר שעולה כסף. במצב של לחץ כלכלי אנשים נכנסים למצב “בונקר” – חוסכים בהוצאות ללא אבחנה בין הוצאה סתם לבין הוצאה הכרחית, ומנסים לפתור את הבעיה בעצמם במקום לשלם עבור שימוש במומחים שעשוי להוציא אותם מהבעיה אליה נקלעו.
- קשה לטפל בזה, מסובך.
לעיתים הבעיה הכלכלית כה גדולה בעבורך, שאתה פשוט לא יודע איך לגשת אליה כדי לפתור אותה. ייתכן שנהיית פתאום חייב סכומים גדולים מאוד, שאין לך מושג מהיכן תוכל להחזיר. אין לך לא את היכולות ולא את הידע כיצד לפתור את הבעיה, ואתה נרתע מלהתעסק במשהו שאתה לא יודע איך להתעסק אתו. משום כך אתה בורח מזה, מעדיף לא לחשוב על זה, לא לדבר על זה, לא להתעסק בזה, לא לתת לזה מקום בחיים שלך, אולי כך זה יעלם. אבל זה לא..
- הימנעות מוויתורים
פתרון בעיה כלכלית יכול להיות כרוך בשינויים מרחיקי לכת ובוויתורים על דברים שלאנשים קשה לוותר עליהם.
לדוגמא:ירידה ברמת החיים- כדי להגדיל את ההכנסה הפנויה ולחיות באיזון כלכלי קיים צורך לצמצם בהוצאות או להגדיל את רמת ההכנסה. לשם כך עשויים להידרש צעדים שונים המשקפים ירידה ברמת החיים, כגון: צמצום בהוצאות על בילויים, מסעדות, טיולים, נסיעות לחו”ל, חוגים ותחביבים יקרים.
- מקום מגורים – כדי לפתור את הבעיה ייתכן ויהיה צורך למכור את הדירה, לכסות את החובות ולעבור לדירה קטנה יותר באזור מועדף פחות. צעד כזה, של מכירת נכס מגורים ושינוי סביבת מגורים הוא צעד דרסטי שעשוי להשליך על הרבה תחומים והינו בעל השפעה פסיכולוגית משמעותית ובמקרים רבים קשה מאוד להשלים איתו.
- שינוי תעסוקתי – ייתכן ויידרש שינוי תעסוקתי שיצריך תוספת השקעה של זמן בעבודה הקיימת או השקעה בעבודה נוספת. ייתכן שיהיה צורך בשינוי במקום העבודה או אפילו מעבר לתחום עיסוק מועדף פחות בכדי להגדיל את רמת ההשתכרות. במצבים כאלה יש ויתור על שגרת העיסוק המוכרת, על הזמן הפנוי שצומצם לטובת השקעה בעבודה וכן על תחום עיסוק אהוב לטובת תחום אחר.
- וויתור על העסק – לעיתים כדי לעצור את הדימום הכספי אין מנוס מסגירת העסק. לעיתים מדובר בעסק משפחתי רב שנים או עסק שבנית בזיעת אפך בהשקעה עצומה, והחלטה על סגירתו יכולה להיות קשה מאוד, גם אם מבחינה כלכלית היא נכונה. משום כך אנשים דוחים את הקץ, מגדילים את ההימור ומנסים בכח להימנע מלהגיע להחלטה כזו. – מה שמגדיל אחר כך את הנפילה וגורם תוצאות כואבות יותר.
- תצטרך להתחיל הכל מהתחלה
צעדים שיתבצעו במטרה להקטין את הכישלון ולצאת ממנו לפני שיגדל עוד יותר עלולים להשאיר אותך עם מעט מאוד, אם בכלל. משמעות הדבר היא שיהיה צורך לצאת לדרך חדשה. דבר כזה אינו פשוט, גם ברמה הביצועית וגם ברמה הנפשית. אתה אינך מי שהיית. ייתכן שאינך צעיר כל כך, וללא המעמד הכלכלי שהיית בו אין לך הרבה מה להציע. בנוסף, ההשלכות הפסיכולוגיות של החלטה כזו הן אדירות. חווית נפילה קשה וטעם הכישלון צרוב בך. שהרי היית כבר למעלה, היית במקומות אחרים, טעמת את טעם ההצלחה והחיים הטובים. כעת אתה למטה, כואב את העסק שנפל, את הכבוד שאבדת, ומלא ספיקות לגבי היכולת שלך ליזום ולהצליח שוב. במצב כזה קשה מאוד לאסוף את עצמך, להטען באנרגיה ובמוטיבציה ולנסות לטפס חזרה למקום שייתכן ויהיה פחות טוב ממה שהיית בו.
- תצטרך להפסיק לוותר לעצמך ולעשות דברים שנמנעת מלעשות עד עתה.
אם עד עתה הייתה באזור נוחות או באזור שהכרת טוב את כללי המשחק בו, הרי שמעתה ואילך תצטרך לעשות דברים שלא עשית, להיות בסיטואציות שמעולם לא היית בהם ולבוא במגע עם אנשים שלא התמודדת איתם בעבר. אם בעבר היה איש כספים שדאג לגיוס אשראי ולתזרים המזומנים בעסק הרי שעתה תצטרך אתה לנסות את מזלך בבנק, לא כמנכ”ל אלא כאדם מן השורה. אותו דבר לגבי תקשורת עם גופים סטטוטורים כגון מס הכנסה, מע”מ, וגופים נוספים עמוסי ביורוקרטיה שאת דרישותיהם ספקת בעבר באמצעות יועץ המס שלך או בעלי מקצוע אחרים ששלמת להם. כעת כבר אינך יכול לשלם להם, אלא תצטרך לעשות זאת בעצמך. כמו כן, אם בתחום העיסוק שלך נמנעת מלדבר בפני קהל ונתת לאחרים לעשות זאת במקומך, הרי שעתה, כדי לקדם את עצמך, לא תוכל להיעזר יותר באחרים אלא תהיה חייב לשווק את עצמך – בעצמך, שאם לא כן אף אחד לא יעשה זאת במקומך.
- משפחה
ההשפעה של קשיים כלכליים על המשפחה יכולה להיות קשה. כאשר מציפים את הקושי הכלכלי ונוקטים צעדים לטיפול בו, משתנים דברים גם ברמה המשפחתית. כפי שכבר כתבנו מקודם, קושי כלכלי עלול לפגוע בתדמית שלך מול בן הזוג וכן בתדמית שלך כלפי הילדים, וכאשר התדמית נפגעת, גם היחס משתנה.
- במישור הזוגי – מכיון שהתדמית נפגעת, גם ההערכה מצד בן הזוג יורדת, וכפועל יוצא גם מידת הסלחנות שלו כלפי הוויתורים שהוא צריך לעשות בשל המצב הכלכלי שאתה לכאורה אשם בו. כאשר נדרש מבן הזוג להתרגל לרמת חיים אחרת, לאבד ממנעמי החיים ומהיתרונות (הכלכליים) שהיו גלומים במערכת היחסים שלו אתך – זה מביא למצב שהוא כר פורה לאי הבנות, כעס, האשמות הדדיות, ואפילו בוז כלפיך. מערכת היחסים יכולה להגיע למצב קיצון בו דברים שמעולם לא חשבת עלולים לצוץ ולהכאיב, ואולי אף לקלקל אותה סופית.
- מול הילדים – כאשר ילד מגלה שההורה מתמודד עם קושי כלכלי, נחשף ההורה בחולשתו. פתאום אבא ואמא כבר לא כאלה חזקים, פתאום הוא רואה אותם נאלצים להתמודד עם בעיות קיומיות, להילחם על דברים בסיסיים. ייתכן ונוצר מצב שהילד צריך לעזור להורים עליהם הילד סמך שיוציאו אותו מכל צרה..הילד נחשף לקשיים ולחצים של הוריו, המתח המתמיד, הטלפונים התכופים והדיבורים על איך לתקן את המצב, ייתכן שאף קיימים גורמים שמאיימים עליהם בשל היותם בעלי חוב שהם מתקשים להחזיר. בנוסף, התנאים הפיזיים להם הילד הורגל כבר אינם טובים כשהיו, והדבר יוצר כאב. עלולה להתווסף לכך בושה, בשל שמועות שמתפשטות אודות הנפילה הכלכלית של ההורים או סתם מכיון שכבר אין לילד את מה שיש לחבריו. ואלה עלולים להתגלות כמרושעים ביותר.. חוויות כאלה הנן חוויות לא פשוטות עבור ילד. הן מבגרות אותו מהר יותר, ייתכן ויוצרות טראומות שקשה יהיה לתקנן, ובמקביל עשויות לחשל וליצור אצל הילד יכולת התמודדות טובה יותר עם קשיים. כל ילד יכול לקחת חוויה כזו לכיוון שונה, אך החוויה הזו לא נעימה, בלשון המעטה, ואף הורה לא רוצה שילדו יחווה אותה.. קשיים כאלה עלולים לצוץ בעת הטיפול בבעיה כלכלית, הדורש ויתורים שונים המשפיעים גם על הילדים ולערב אותם בבעייה שההורים לכאורה יצרו ולחשוף אותם בחולשתם. משום כך אנשים מנסים להימנע מלהגיע למצב הזה, לנסות לתקן ולדחות את הקץ, כדי שחס וחלילה הילד לא יחשף, שלא ייפגע.
- קריאה לסיוע
שיפור וטיפול בבעייה כלכלית דורש לעיתים עזרה חיצונית, ממשפחה, מחברים ומגופים פיננסים. להיות במצב של הזדקקות זה דבר לא נעים. ראשית, יש את עניין הבושה; כמי שנתפס בעיני כולם כאדם מוצלח, אינך רוצה לערב ולסבך את הסביבה בבעיות שלך ובעצם להודות שנכשלת. שנית, אתה יודע שאם תפנה ותבקש עזרה אתה תגלה שמי שבקשת ממנו לא בהכרח ירוץ לתת לך אותה. ייתכן שיהיו כאלה שיתעלו על עצמם ויבואו לעזרתך, אך בהחלט ייתכן שחברים טובים יפנו לך עורף וישאירו אותך להתמודד עם מה שבשלת, ובני משפחה לא ירצו להכניס ראשם למיטה חולה. בנוסף, אותם פקידי בנק שספקו לך אשראי במשך שנים בקלות יחסית, עלולים פתאום לסגור את הברז ולא להכיר אותך בכלל. זוהי חוויה שאינך רוצה לחוות, ומשום כך במקרים רבים אנשים מעדיפים לא לחשוף את קשייהם ומנסים לתקן את הבעיה בשקט, או לא לתקן אותה כלל. כל אלה הינן סיבות שלדעתנו גורמות לכך שאנשים משתדלים להחזיק במצב הקיים ומנסים להרוויח זמן. בכך הם נמנעים מלנקוט פעולות שעשויות להוציא אותם מהבעייה אליה נקלעו אך בד בבד לגבות מהם או מסביבתם מחיר כואב. מה שכן, ההימנעות מתיקון המצב אינה בהכרח חוסכת את המחיר ממנו מנסים כל כך להימנע; לעיתים היעדר הפעולה משיג רגיעה זמנית, אשליה כאילו הכל בסדר, אך לאמיתו של דבר הבעיה הולכת וגדלה, ואיתה המחיר אותו יצטרכו לשלם בבוא היום.
חסרונות באי טיפול:
- החיסרון המהותי – בור ללא תחתית.
כפי שכבר נאמר, העדר הפעולה אינו פותר את הבעיה, אלא מעצים אותה. ככל שיעבור הזמן הבעייה תלך ותעצים, המצב ילך ויחריף ומרחב התמרון ירד. עם ההתעלמות מצטמצמות האופציות לפתרון, קטן הסיכוי לפתור את הבעיה וגדל הסיכוי להישאר עם יותר ויותר ההשלכות הנובעות ממנה. שכן, לא כל הפתרונות ניתנים ליישום בכל המצבים; ובעיות הנמצאות בתחילת דרכן ניתנות לפתרון מהיר וקל יותר מאשר בעיות לא מטופלות שנמשכו על פני זמן וצברו עוד ועוד השפעות. דברים, לרוב, לא מסתדרים מעצמם. לכן, קבלת החלטה שתיתן תוצאות לא מלהיבות בטווח המיידי, עשויה לחסוך קריסה גדולה יותר בעתיד וקבלת החלטות עתידיות בעלות השפעה דרמטית הרבה יותר.נבחן כמה השלכות שליליות העלולות לנבוע מהתעצמות הבעיה:
- הימנעות מנקיטת צעדים העשויים לפתור את המצב הבעייתי תגרום לכך שההוצאות יגדלו ומקורות המימון יצטמצמו.
ככל שיגדל החוב, כך האפשרות לכסות אותו תקטן. זאת מכיון שמעבר לחוב השוטף ההולך ומצטבר מתווספות להן עלויות מימון הנובעות מריביות על הלוואות שניטלו כדי להזין את הפעילות השוטפת. לריביות על הלוואות כאלה יש נטייה להפוך לגבוהות יותר ככל שהחוב המצטבר גדול יותר ורמת הסיכון של העסק עולה. הלוואות נותנות אויר לפרק זמן מסוים אך גם אותן צריך להחזיר, ואם המצב לא השתפר בינתיים, הרי שההחזרים יכבידו על הפעילות עוד יותר. בשלב מסוים ייתכן ויהיה פיגור בהחזרי ההלוואה, תצטבר גם ריבית פיגורים וכן הוצאות על שכ”ט עורך דין בניסיון לפתור את המשברים המימוניים האלה. או אז הבנקים כבר יסרבו לתת הלוואות, ויהיה צורך לקחת אותן ממקורות אחרים, כמו בשוק האפור, שם כללי המשחק קשוחים הרבה יותר; ההלוואות יקרות יותר, ולרוב המלווים נחמדים הרבה פחות. זוהי כרוניקה של מפולת ידועה מראש.
- פגיעה באמון
ייתכן וניסית כבר לפתור את הבעיה בצורה כלשהי, אך נמנעת מלטפל בבעיה בצורה רצינית ובמקום טיפול שורש העדפת לעשות טיפול קוסמטי. בכך השתמשת בטובות של אחרים וניצלת כבר את העזרה שיכולת לקבל מהסביבה – יש גבול גם לזה. לא תוכל לקבל עד אינסוף. שהרי הוכחת שנכשלת, וכתוצאה מכך האמון של אנשים וגופים פיננסים בך יפגע, הפכת לשור מועד, סומנת כבעייתי – מה שישפיע לרעה על הנכונות שלהם לתת לך בסיס לשקם את עצמך ובתמורה לעזרה (הכספית) ידרשו ממך יותר בטחונות שלא תוכל לתת אותם.
- פגיעה בקשרים – בעיה כלכלית חמורה עלולה לגרום לנפילה כלכלית, וכשנופלים, עלולים לגלות שחברים שנחשבו לחברים טובים – כבר אינם טובים כל כך, ואולי אף נתקו קשר. לכל אחד יש את הצרות שלו, ואנשים בורחים מצרות של אחרים, מתרחקים מאדם שנמצא בבעיות ומעדיפים להיות עם אנשים מצליחים, וחלילה לא מסובכים. (בהסתבכות כלכלית עם אלמנט פלילי אפשר לראות זאת בצורה ברורה). הדברים נכונים אף יותר כאשר נדרשת מחבר עזרה כלכלית. מדברים כאלה אנשים נזהרים מאוד (ובצדק, יש לומר..) כדי לא להגיע למצב בו יסתבכו ממש בבעיות כלכליות של מישהו אחר, גם אם הוא חבר טוב.
- פשיטת רגל
בעיה כלכלית חמורה יכולה להביא לפשיטת רגל. זה מצב בו החובות סוגרים עליך, אינך יכול לכסות אותם, וכצעד הגנתי אתה מבקש מבית המשפט הגנה מפני נושיך להגיע להסדר חוב.בסיטואציה כזו כבר כלו כל הקיצים. אינך יכול לחלץ את עצמך מהמצוקה שנקלעת אליה, בטח לא להציל את מה שיכולת להציל בעבר, עם טיפול נכון בבעיה לפני שצברה תאוצה והביאה אותך למצב כזה. ייתכן שניסית לטפל בבעיה, לקחת התחייבויות נוספות כדי לפתור אותה אך המצב החמיר מכיון שלא פעלת נכון או שכבר היה מאוחר מידי והפעולה רק הכניסה אותך לבור גדול יותר. כך או כך, זהו מצב קיצון בו אנשים לא מאחלים לעצמם להגיע אליו. הוא עלול להיות כרוך בבושה (לאנשים שאכפת להם), בחוויות לא נעימות בבתי משפט, בריקושטים שיכולים להגיע מצידם של בעלי חוב, ובהגבלה על פעילות עסקית שירצו לפתח בעתיד.
- פגיעה ביכולת להגדיל הכנסה עתידית
כיבוי השריפות עלול בסופו של דבר לעלות יותר מאשר ניתוח מערכות. השקעת אנרגיה וכסף בניסיון לתקן מצב אבוד לא תועיל, והעלויות שיושקעו בה ירדו לטמיון ויגדילו את הבור הכלכלי שיווצר. זהו ניסיון לפתור את הבלאגן על יד בלאגן נוסף, והוא מתכון בטוח להגדלת ההסתבכות. כשזה קורה, הנפילה גדולה יותר, הסיכוי להישאר עם משהו ביד – קטן דרמטית ובהתאם לכך גם הסיכוי להתאושש כלכלית ולהיבנות מחדש. לניסיון לתקן ולא לוותר יש מחיר, והוא עלול להתבטא בכך שתצטרך לבנות את עצמך מ – 0, והסיכוי לקום מ – 0 מאשר מ – 30-40 הוא הרבה יותר נמוך.
- מחיר בריאותי
בעיות כלכליות גורמות לחץ נפשי. ככל שהן מתפתחות, הן גוררות ללחץ גדול יותר ולמתחים לא פשוטים. לחץ נפשי סביר שיתבטא בשלב מסוים גם ברמה הפיזית, ויגרום לבעיות בריאותיות. אינספור מחקרים הוכיחו כי ללחץ נפשי השפעות הרסניות וארוכות טווח על הבריאות, וחלק מהחוקרים טוענים כי לחץ נפשי יותר גרוע מסיגריות. במצב קיצוני הוא אף עלול לגרום לתופעות גופניות מסוכנות.ככל שהבעיה תדחה ותתפח, רמת הלחץ שיגרום הקושי הכלכלי תהפוך לגבוהה יותר וממושכת יותר והחשיפה לנזקים בריאותיים תגדל. הן מכיון שהסיטואציה הבעייתית מתמשכת לאורך זמן רב יותר, והן מכיון שתוצאותיה המאוחרות יהיו הרסניות יותר ויידרשו התמודדות בתנאים קשים יותר. ככלל, לקושי כלכלי יש מחיר נפשי, ולמחיר הנפשי עלול להיות מחיר בריאותי, ואלו מחירים שכדאי מאוד להמנע מהם.
- ארץ השקר
ההכרח לחיות את החיים כאילו הכל בסדר ולשחק אותה עסקים כרגיל דורש מידה מסוימת של עיגול פינות וכיפוף האמת, בכל מה שקשור לעובדות בשטח. במילים אחרות, אנשים במצב כזה נגררים לכך שהם נזקקים לשקר או מספרים רק חלק מהאמת. זאת במטרה להזין את התדמית אותה הם מנסים להחזיק לעצמם, או כדי לשמר את המצב הקיים בניסיון לתקן אותו. לעיתים הם עושים זאת על בסיס קבוע, עד כדי הפיכתם לאנשים שקרנים ולא אמינים. הפחד מהכרזה על כישלון עלול לגרור אותם למסע של תחמונים והונאות – של הבנקים, של בעלי חוב, של שותפים לעסקים, של חבריהם, משפחתם ובן זוגם. לכל אחד הם יספרו את הסיפור המתאים, יבטיחו הבטחות שווא ויכנסו להתחייבויות ללא כיסוי כדי להרוויח זמן ולשרוד איכשהו את הסיטואציה.לסיכום, מכל האמור לעיל, גם אם מצבים קשים נפתרים לעיתים בדרך חיובית יותר מהמצופה, ניתן לראות לדעתנו כי לרוב, היתרונות המושגים בהשארת המצב ובאי נקיטת פעולות אפקטיביות לפתרון בעייה כלכלית אינם ארוכי טווח. הם עשויים לתת מענה בטווח המיידי, או הבינוני במקרה הטוב, אך בד בבד עלולים לגרום נזק גדול יותר. זאת מכיוון שבעוד שהם נותנים לנו להרוויח זמן, כך גם הבעיה “מרוויחה זמן” כדי לגדול ולהחמיר, לצבור “ריביות” בצורת בעיות נלוות נוספות – חברתיות, עסקיות, משפחתיות, אישיות ובריאותיות – ובכך לגרום לנו לשלם מחיר יקר וכואב יותר בעתיד, מאשר לשלם על וויתורים כואבים בהווה. בכך אלמנט הפעולה אולי רצוי שיהיה מונחה על פי קריאת המצב הקיים לאשורו, ופחות לעל פי משאלת לב.